29.08.2023

The big five: En ny bølge av digital regulering treffer finanssektoren.

I tråd med digitalalderens fremmarsj, er finanssektoren vitne til en bølge av nye utfordringer knyttet til regulering. Introduksjonen av "The Big Five" - fem sentrale digitale reguleringer - er et tydelig signal om retningen den digitale transformasjonen av finanssektoren beveger seg i.

I tråd med digitalalderens fremmarsj, er finanssektoren vitne til en bølge av nye utfordringer knyttet til regulering. Introduksjonen av "The Big Five"
En ny digital styreorden

Styring har alltid vært kjernen i enhver vellykket finansiell institusjon. Men med «The Big Five» har betydningen av digital styring blitt kraftig forsterket. Det handler ikke lenger bare om å ha en solid intern kontrollstruktur. Det handler også om å sikre at digitale strategier er etiske, transparente og i samsvar med de nye digitale reglene.

Kvintetten av forskriftene består av DA (Digital Act), AI (AI Act), DGA (Digital Governance Act), DM (Digital Market Act) og DSA (Digital Service Act). Selv om de ikke treffer sektoren samtidig, må sektoren allerede nå tilpasse seg den nye virkeligheten. Lovgivningen om digitale tjenester, DSA, ble publisert i EUs offisielle tidsskrift den 27. oktober 2022 og trådte i kraft den 16. november 2022. Den gjelder 15 måneder fra 1. januar 2024, eller senere, avhengig av hva som kommer etter vedtaket. DMA, DGA, AI og DA vil følge deretter.

Ikke Bare en Boks som Skal Sjekkes

I denne nye æra blir etterlevelse ikke bare betraktet som en avdeling som sørger for at en boks er sjekket av. Med «The Big Five» blir etterlevelse en integrert del av den overordnede forretningsstrategien. Compliance-team blir sentrale aktører i beslutningsprosesser, og sikrer at ansatte i finansinstitusjoner forstår og følger reglene. De sørger også for at teknologiske løsninger er robuste, og at etterlevelsen av reguleringene ikke hemmer de ansattes øvrige daglige aktiviteter.

Finansselskaper kan lette presset og kostnadsbyrden ved å ta en teknologisk tilnærming til de avledede utfordringene knyttet til implementeringen av The Big Five. Den kritiske rollen som compliance nå spiller, ble diskutert på Nobly Talks 2023. Ledende eksperter delte sine synspunkter og anbefalinger om beste praksis i dette stadig skiftende landskapet.

Fremtiden for finanssektoren

Når den digitale horisonten utvides, vil spørsmål om styring og etterlevelse fortsatt være sentrale for fremtiden til finanssektoren.

Konsekvensene og kostnadene ved de nye digitale tjenestene betales ofte av forbrukerne, og dette er hvor EU har bestemt seg for å ta et standpunkt. EU ønsker å være en foregangsnasjon og talsmann for beskyttelse av forbrukernes rettigheter, personvern og vern av grunnleggende demokratiske regler og prinsipper.

Finanssektoren bærer et tungt og bindende ansvar da den etablerer, opprettholder og utvikler økonomiske enheter og rammeverk for oss alle. Nobly Talks 2023 ga en plattform for bransjeprofesjonelle å fordype seg i disse spørsmålene, dele erfaringer og forme veien videre. Dette vil bidra til å sette dagsordenen for den digitale fremtiden innen finans.