28.08.2023

Kampen mot økonomisk kriminalitet og finansiering av terror: En rapport fra frontlinjen

Som en sentral skikkelse i PETs innsats mot økonomisk kriminalitet og finansiering av terror har Anders Vogelsang hatt den unike muligheten til å få et førstehåndsinntrykk av utfordringene vi står overfor og fremskrittene vi gjør.

Verden endrer seg raskere enn noen gang tidligere, og kriminelle har en utrolig evne til å tilpasse seg nye teknologier og metoder. PETs oppgave er ikke bare å reagere, men også å være proaktive i å forstå og imøtegå disse truslene. Et avgjørende aspekt er å forstå trender innen økonomisk kriminalitet. Forstå hvordan kriminelle utnytter kryptovalutaer, skjulte pengeoverføringer og digitale plattformer for å finansiere sine aktiviteter uten å bli oppdaget. Det er en utfordring å holde tritt med deres innovasjoner, en utfordring som PET og samfunnet er fast bestemt på å vinne.

AI i kampen mot kriminalitet

Kunstig intelligens står på terskelen til å revolusjonere eller transformere nesten alt i samfunnet, inkludert tilnærmingen til bekjempelse av kriminalitet. Fra mønstergjenkjenning til atferdsanalyse gjør AI det mulig å oppdage mønstre og forbindelser som menneskelige analytikere kanskje aldri ville ha oppdaget. Men det er også viktig å forstå at AI ikke er en magisk løsning. Den krever kontinuerlig overvåking, finjustering og etisk håndtering for å sikre at superkreftene brukes på en rettferdig og lovlig måte.

Når man diskuterer kreativiteten fra kriminelle sinn, er det viktig å huske at kreativiteten til politi og myndigheter må være enda skarpere. PET må tenke som dem for å forstå deres mulige trekk og strategier, men samtidig må arbeidet være basert på et fundament av etikk og lovlighet. Arbeidet med økonomisk kriminalitet handler ikke bare om å fange kriminelle. Det handler også om å verne om demokratiske og grunnlovfestede rettigheter, beskytte samfunnet og verdiene våre.

Finansielle institusjoner pålegges politikk og regler

Grenseoverskridende aktiviteter spiller en sentral rolle i disse skadelige praksisene. Dette gjør de fordi kriminelle aktører utnytter forskjeller mellom landenes lover, forskrifter og overvåkingsmekanismer. Disse aktivitetene inkluderer hvitvasking av penger, skatteunndragelse, bedrageri, korrupsjon og finansiering av terrorisme. For eksempel kan kriminelle utnytte finansinstitusjoner og systemer i ulike land for å skjule spor og unngå oppdagelse.

Derfor er også finansinstitusjoner underlagt stadig flere politikker og regler. Disse reglene er utformet for å gjøre det vanskelig å begå kriminalitet, samtidig som de gjør det lettere for myndighetene å spore de mange digitale fingeravtrykkene som settes i en stadig mer kompleks teknologisk verden.

Dette understreker viktigheten av å ha et globalt perspektiv og samarbeide på tvers av grenser for å bekjempe disse truslene. Det krever ytterligere harmonisering av lover og prosedyrer, styrking av finansiell overvåkning og investering i teknologisk kapasitet for å spore og identifisere mistenkelige transaksjoner.

Vi er alle en del av denne kampen, en felles reise mot en sikrere fremtid.

Kampen mot økonomisk kriminalitet ble diskutert under Nobly Talks 2023.

Hovedtaler på Nobly Talks 2023, Anders Vogelsang fra PET, dykket ned i og opplyste oss om hvordan PET arbeider i kampen mot økonomisk kriminalitet og finansiering av terrorisme.