03.07.2023

Finanstilsynet viser tegn til å stramme grepet om finansvirksomheters håndtering av hvitvaskingsloven

Finanstilsynet viser tegn til å stramme inn håndhevelsen av hvitvaskingsloven. Aktuelle saker tyder på at tilsynet beveger seg raskere fra pålegg til administrative bøter og politianmeldelser. Det er derfor avgjørende å implementere effektive verktøy for å være godt rustet til å overholde kravene i hvitvaskingsloven.

Hvitvasking utgjør en stor samfunnsøkonomisk utfordring, og Hvitvaskingssekretariatet anslår at det årlig hvitvaskes penger for 68 milliarder kroner i Danmark. Dette tilsvarer omtrent 11% av Danmarks årlige offentlige forbruk, som blant annet finansierer vårt helsevesen, utdanningssystem, politi og forsvar.

Utfordringene knyttet til pengevasking har ført til økt fokus på å bekjempe dette fenomenet. Derfor er det avgjørende at finansielle institusjoner implementerer effektive verktøy for å etterleve gjeldende lovgivning.

«Vi opplever en ekstremt stor vilje blant våre kunder til å etterleve gjeldende hvitvaskingslovgivning. Men det er komplekst, og det kan være vanskelig å holde tritt med både teknologisk og lovmessig utvikling, samtidig som det er vanskelig å følge med på kriminelle metoder for hvitvasking,» sier Christoffer Nielsen, markedssjef for Bank & Finans i konsulentfirmaet Nobly.

Fra pålegg til bøter

For øyeblikket har et dansk leasingselskap mottatt en administrativ bot på millionnivå fra Finanstilsynet fordi de ikke har oppfylt kravene i hvitvaskingsloven. Det ble ikke avdekket hvitvasking i selskapet, men selskapets kontroll og kjennskap til kundene var utilstrekkelig og oppfylte derfor ikke hvitvaskingsloven. Bøteleggingen er et eksempel på behovet for å intensivere innsatsen for å sikre overholdelse av lovgivningen.

I tillegg ble Jyske Bank politianmeldt av Finanstilsynet i slutten av fjoråret etter en hvitvaskingsinspeksjon der tilsynet konstaterte betydelige mangler. Ifølge FinansWatch anmelder Finanstilsynet sjelden banker for å ikke etterleve hvitvaskingsloven. I deres analyse har det kun skjedd åtte ganger siden 2015. I disse tilfellene har det dreid seg om banker som har gått konkurs, tilbydere av hurtiglån og valutavekslingsfirmaer.

Resultatene fra inspeksjonen av Jyske Bank ligner mange andre inspeksjoner i banker hvor Finanstilsynet gir pålegg i stedet for bøter. Det uttalte Jakob Dedenroth Bernhoft, jurist og partner i rådgivningsselskapet Fraud React, til FinansWatch. Han mener derfor at politianmeldelsen er et tegn på at tilsynet har fått mindre tålmodighet:

«Jeg kan forestille meg at tålmodigheten blir kortere og kortere, for tilsynet har i lang tid jobbet hardt for å gjøre bankene oppmerksomme på området,» uttalte Jakob Dedenroth Bernhoft til FinansWatch i november i fjor.

Krever handlekraft

Effektive løsninger for å overholde hvitvaskingsloven er avgjørende for finansielle institusjoner. Ifølge Christoffer Nielsen handler dette grunnleggende om å ha en «lisens til å operere». Hvis en bedrift ikke overholder lovgivningen, kan det til slutt føre til inndragning av banklisensen.

«Selve hvitvaskingslovgivningen er etter hvert flere år gammel, så det er bemerkelsesverdig hvis man fortsatt ikke har kontroll på håndhevelsen av lovgivningen. Det kan derfor være en motivasjon for at Finanstilsynet nå i større grad beveger seg fra pålegg til administrative bøter og videre til politianmeldelser,» sier Christoffer Nielsen.

Christoffer Nielsen utdyper at etter hvert som årene har gått og implementeringer burde ha funnet sted i landets finansielle virksomheter, er det en naturlig utvikling at Finanstilsynet skjerper måten de straffer selskapene på.

Effektiv håndtering av hvitvaskingsloven

Nobly har spesialisert seg på å levere digitale løsninger for håndtering av hvitvaskingslovgivningen i finansielle virksomheter. Etterspørselen etter Noblys løsninger for etterlevelse av hvitvaskingsregler øker. Det indikerer et økende behov for effektive og brukervennlige verktøy for å sikre overholdelse av reglene.

«Vi har effektivisert prosessene i flere finansielle virksomheter, og det har vist seg å være svært lønnsomt. Vi har spart våre kunder for mange arbeidstimer, og vi får utelukkende positive tilbakemeldinger,» sier Christoffer Nielsen.

Med Noblys hjelp kan finansielle virksomheter effektivisere sine prosesser, redusere risikoen og sikre at de spiller en viktig rolle i bekjempelsen av økonomisk kriminalitet. Nobly bidrar til å skape et mer gjennomsiktig og sikkert finansielt system som gagner både virksomheter og samfunnet som helhet. Kontakt oss i dag for å høre hvordan vi best kan hjelpe dere.